Vargens tvekan…

Inte ska väl jag…
En tanke som hela tiden smyger sig på. Jag är uppfostrad så. Kanske inte så medvetet men min släkt står inte gärna i centrum. Snarare tvärtom. Det där finns i generna men jag har via mitt liv som fotbollspelare varit tvungen att sätta det där ur spel. Jag tror att jag lyckades rätt väl därute på arenorna men privat är en annan femma.

Min starka integritet har förbjudit mig att blotta svaghet och de innersta tankarna. Att starta denna blogg är en våldshandling på mig själv. En förbjuden tanke.

Samtidigt tänker jag på alla låtskrivare jag lyssnar på som öppnat sig via sina texter, texter som betyder nått för mig och andra människor. Eller författare och skribenter som bjuder oss på upplevelser som man kan spegla sig i och känna gemenskap med.
Nu är ju jag ingen självutlämnande konstnär som får lov- och förväntas att riva upp sin bröstkorg och visa sig själv. Frågan är bara vad jag egentligen är?

Kanske är jag bara en produkt av vårt individualistiska Big Brother-samhälle, en bekräftelsejunkie som tycker att han fastnat i ett mörkt hörn där ingen ser den riktiga Pelle. Ett hörn han vill ta sig ut ifrån. Eller också inbillar jag mig bara att jag har nått att förmedla som andra kan spegla sig i precis som jag speglat mig i andra. Jag hoppas på det…

När gud sakta lämnade den plats varifrån han styrt Universum och dess värdesystem, skilt ont från gott och gett varje sak dess innebörd, gick Don Quijote ut ur sitt hus. Nu kunde han inte längre känna igen världen. När den högste domaren var borta framstod världen plötsligt med förfärande tvetydighet: den enda gudomliga sanningen föll sönder i hundratals relativa sanningar som människan delade mellan sig.

Så föddes den moderna tidens värld, och med den romanen…”

Milan Kundera

Därför är, i bästa fall, konst ett ständigt ifrågasättande, en naken nyfikenhet, ett evigt uppror mot förenklingarnas skenlösningar. Få regimer tolererar detta. Få maktutövare vågar låna sitt öra åt den svärm av röster, som i konstens namn ropar eller viskar fram sina skilda budskap”

Göran Tunström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s